Masukkan kiub pati ayam / Stok Ayam. Kalau takde jugak, rebus bahagian ayam (tulang) untuk dijadikan stok / pati ayam. Yong Tau Fu. Mula-mula masukkan semangkuk air tapis (air masak) kedalam periuk. Kategori Resepi > Yong Tau Fu > Yong Tau Fu. 2. KWETIAU GULUNG / LAKSAM Untuk yang ini akak guna resepi LAKSAM kerana permintaan keluarga yang gemar akan texture nya yang lembut saperti yang akak buat … Resepi Sup Yong Tau Foo ini pernah mamak haji pernah rasa sangat lazat di sebuah kedai makan astaka di Kg.Melayu. Sos Manis 200gm taucu hitam (siap dikisar) 1 cawan air 1/2 cawan kicap pekat 1 sudu makan minyak masak 1/2 sudu makan tepung jagung/ dicampur bersama sedikit air gula secukup rasa Sos Pedas 20 biji cili merah/dikisar 1 cawan air 2 … Kuah yong tau fu juga ada 2 … Johor Bahru pada tahun 1986. Yang dua kuah tu banyak benda nk buat n kena sediakan. Tapi berbekalkan resepi kuah rojak mak mentua yang dia pernah ajar dulu, maka saya alter sedikit mengikut kesesuaian. Ia cuma selingan untuk hilangkan kebosanan untuk membaca resepi. Lagi senang n cepat. Yong Tau Foo sauce It's been a while since I last update, Ramadan is here and during this time I am always busy *LOL* I did have some things that I would love to upload but not there just yet. In the meantime, I would like to share one of my favourite dish but the emphasis here is not about the dish but rather the sauce. 6. Satu resepi kita asingkan kuah hitam dan putih. 3. Hidupkan api. Satu lagi resepi kita gabung terus kedua2 kuah tu jadi satu. Tuang dalam bekas, taburkan bijan dan hidangkan bersama bahan-bahan Yong Tau Foo. Published At 27 Apr 2016, 11:55 PM Kategori: Nusantara, Masakan Indonesia Masa Penyediaan: 0 Jam 0 Minit Hidangan: 1 Orang. SHARE: 0 komen 0. kakwan Tuesday, March 13, 2018 Edit this post. https://singaporelocalfavourites.com/best-young-tau-foo-recipe.html KUAH Senang je nak buat kuah ni. Jom belajar cara membuat, cara memasak dan download pelbagai resepi yang mudah, simple, ringkas dan sedap di sini. so aida prefer yang simple lah. Besides rasa dia sedap cara buat plak simple so save time dah kat situ. Sedap!!! Oleh MyResipi . Yong Tau Foo…buat sendiri…puas makan.. RESEPI: 10 tangkai cili kering 3 sudu gula merah @ 2 ketul gula melaka Sebesar ibu jari belacan 3 sudu kicap 2 sudu sos tiram 2 sudu sos cili Air semangkuk 2 sudu tepung jagung Serbuk perasa Garam dan gula jika perlu 2 sudu minyak Bijan Kangkung 1 ikat Seafood yang digemari. Yong tau foo ni ada dua resepi. Dengar kata 'kakak' akak menambah berpinggan-pinggan juga YONG TAU FOO ini. Cara-cara: 1. Ia amat lazat bukan kerana intinya tetapi sup..dan berkali kali mamak cuba dptkan formula..dan inilah hasilnya kita kongsi sama. Yong Tau Fu By Kak Wan @ Resipicitarasawan Bahan Inti Yong Tau Fu 1 cawan isi ayam cincang 1 cawan isi ikan tenggiri cincang 1 sudu besar cili … Perbezaan kuah yong tau fu dan kuah rojak petis ialah kuah yong tau fu lebih "mild" dan sedikit cair. Yong Tau Foo Source : Resepi.net . Bahan-bahan.

yong tau fu resepi

Open-faced Tuna Melt On English Muffin, Bookcase With Sliding Glass Doors, King Prawn Karahi, First Aid Beauty Ultra Repair Cream Pilling, Kilmora Fruit In English, Maladaptation Definition Ap Human Geography,